,, Loverboy’’, un film românesc sălbatic

Lungmetrajul „Loverboy”, proiectat în secţiunea „Un Certain Regard” a prestigiosului festival, spune povestea lui Luca (George Piştereanu), un tânăr de 20 de ani, care seduce femei pentru a le pasa unei reţele de prostituţie. Iubita sa, în film, este Veli, interpretată de Ada Condeescu. Povestea din „Loverboy” este inspirată din fapte reale. Cătălin Mitulescu a mai concurat în secţiunea „Un Certain Regard” în 2006, când filmul său, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, a fost distins cu Premiul pentru interpretare al secţiunii, acordat actriţei Dorotheea Petre. Acum, Mitulescu are de înfruntat o concurenţă puternică, în aceeaşi secţiune: printre cele 20 de pelicule selectate se află ultimele producţii ale unor Kim Ki-Duk, Andrei Zviaghinţev (distins cu Leul de Aur la Veneţia), sau Gus Van Sant (Palme d’Or pentru „Elephant”).

Îndelung aşteptatul al doilea lungmetraj al lui Cătălin Mitulescu este un film de dragoste cu scene erotice tratate dezinvolt şi filmate cu tandreţe, în semi-obscuritate şi culori calde, în care tocmai dragostea e pervertită, şi se vinde pe bani.

Îndrăgitul cuplu din’’ Eu cînd vreau să fluier, fluier !’’revine cu aceeaşi chimie prin care ne cucerea anterior, pentru a ne pune într-o nouă situaţie, în care personajul lui Piştereanu nu-şi mai arată toate sentimentele pe faţă, ca în lungmetrajul anterior, iar Condeescu are mai multă încredere şi dezinvoltură în faţa camerei de filmat. Personajele trec prin experienţe intense, iar regizorul Cătălin Mitulescu încearcă să jongleze eficient cu tensiunea exterioară, a situaţiilor, şi cu cea interioară. Filmul este mai schematic decât anteriorul lungmetraj al regizorului.

Loverboy a reuşit să surprindă prin scenariu. Povestea te prinde şi te duce pe căi neaşteptate. Finalul reuşeşte să te cutremure. Nu foarte tare, dar suficient cât să-ţi lase întipărit în minte numele filmului.  Montajul însa este cel care a reuşit, în mare part, să strice multe momente. Datorită acestui lucru, s-a văzut lipsa unei cursivităţi şi contribuţia adusă de  nişte amatori.

Filmul “Loverboy” este bazat pe o poveste tipic romanească cu fete care sunt capabile să facă orice pentru dragoste, şi un băiat care ştie cum să profite de asta. Loverboy este băiatul indiferent, arogant, care nu are prea multe, dar are acel ceva. Loverboy este de fapt unul din mulţime, un personaj real, iar fetele ce  îi cad în plasă sunt deasemenea fete simple, cu o situaţie materială destul de precară. Loverboy reuşeşte să le facă să se simtă speciale, tratându-le ca pe nişte prinţese, iar apoi le transformă treptat în slugi. Deşi se îndrăgosteşte de o fată, loverboy este capabil să îşi învingă sentimentele şi să o dea pe aceasta mai întâi prietenilor săi, iar apoi necunoscuţilor pentru bani. Este o poveste de dragoste, scăldată în realitate şi dramă.

Cea mai puternică scenă din film e cea în care Luca (Piştereanu) şi Veli (Condeescu) fac dragoste pentru prima dată – „camera rămâne fixată la o distanţă tulburătoare faţă de acel ceva care începe ca un viol şi se transformă în dorinţă reciprocă”. În viziunea sa, Mitulescu redă foarte bine senzaţia de loc uitat de lume, însă nu reuşeşte să sugereze motivaţiile acestor personaje.

Criticii laudă modul prin care  regizorul Cătălin Mitulescu a reuşit să spună o poveste plină de probleme severe ce ţin de moralitate fără ajutorul efectelor şi al artificiilor cinematografice. Screen Daily spune că are senzaţia că filmul este neterminat din cauza lipselor din background-ul poveştii.

Loverboy merită vazut doar datorită unui scenariu care reuşeşte să ridice nişte semne de întrebare şi care reuşeşte totodată să te surprindă plăcut după jumătatea filmului.

 

Beatrice Alexandra MODIGA

Lasă un comentariu